Hoe voorkom je dat je eten weg moet gooien? Nou zo! Corné, kennisspecialist Duurzaam Eten van het Voedingscentrum beantwoordt hier jouw vragen voor Optimaal.

OptimaalDe vraag van Sonja Baas uit Amsterdam: Ik heb gehoord dat er veel producten zijn die een Tenminste Houdbaar Tot-datum hebben terwijl ze eigenlijk langer houdbaar zijn, klopt dat? Zo ja, welke producten kan ik na deze datum nog gewoon eten?

De meeste producten kunnen inderdaad na het verstrijken van de THT-datum nog steeds veilig genuttigd worden. Dat wil zeggen dat er geen consequenties zijn voor de voedselkwaliteit. De smaak en/of kwaliteit (kleur, geur, structuur) van het product kan na het verstrijken van die datum wel minder worden. Let op, dit geldt niet voor producten met een TGT-datum (Te gebruiken tot), zoals bij vlees en vis.

De volgende producten kun je ruim na verstrijken van de THT-datum nog zorgeloos consumeren, mits de verpakking onaangebroken en onbeschadigd is.

Twee maanden na de houdbaarheidsdatum: meel, droge koekjes, muesli, cornflakes, pindakaas, hagelslag, chips, zoutjes, pinda’s, olie, frituurvet, instant poeder, vet, fritessaus, mayonaise, mosterd, ketchup, gesteriliseerde melk en vla.

Een jaar tot jaren na de houdbaarheidsdatum: suiker, zout, azijn, olijfolie, citroensap, koffie, thee, rijst, droge pasta, honing, hard snoep en conserven in blik of glas (groenten, fruit, soep, vlees, vis).

Reacties