Heleen OudmanStoereVrouw: Heleen Oudman
Heleen Oudman is partner bij StoereVrouwen

“Weggooien van eten dat goed is, klinkt gek en toch doen we het zo veel. Oók in Nederland. In totaal gooien we 1/3 van de wereldwijde voedselproductie weg. Wij, consumenten in Europa, zijn met 38% de grootste verspiller ter wereld. Er valt dus te leren van consumenten uit andere werelddelen! In het Westen doen we vooral aan food waste, wat betekent dat consumenten zelf de oorzaak zijn. In de overige werelddelen wordt voedsel verspild als gevolg van niet tijdig binnengehaalde oogsten, slechte opslag en traag transport; de food losses. In Sub-Sahara Afrika en Oost-Azië wordt verreweg het minste voedsel verspild. Logisch; hoe minder (geld voor) eten je bezit, hoe minder je het achteloos weggooit. Blijkt hieruit dat het probleem van voedselverspilling helemaal niet zo complex is? Maar waarom zou je alleen zuinig met eten omgaan als het schaars is?

Die weggooi-mentaliteit is inmiddels toch ver over onze houdbaarheidsdatum heen?

De hele wereld van eten voorzien, wordt straks de grootste uitdaging van de voedselindustrie dankzij al onze verspillingen. Rara welke landen het meest de dupe dreigen te worden? Juist, onze voorbeeldlanden met de minste voedselverspilling. Zuinig met je voedsel omgaan is dus het beste én simpelste advies tegen voedselverspilling. Check bijvoorbeeld de rubriek Chique de Kliek of kliekipedia.nl voor recepten om langer van je eten te kunnen genieten.”

Reacties