Er zijn ontzettend veel soorten kazen. Hoe vetter de kaas is, hoe meer het gaat zweten. Kaas die je buiten de koelkast bewaart is ook vatbaarder voor schimmels. Bewaar kaas daarom bij voorkeur in een gesloten verpakking in de koelkast. Buiten de koelkast is de kaas namelijk minder lang houdbaar.

Vacuümverpakte kaas blijft 1 tot 2 maanden goed. Dit is te zien aan de THT-datum op de verpakking. Verpakt in kaaspapier of folie is jonge of jong belegen kaas ongeveer 1 week houdbaar in de koelkast. Belegen en oude kaas blijven op die manier 2 weken goed. Plakken kaas en geraspte kaas zijn na openen ongeveer 3 dagen houdbaar. Vries een restje geraspte kaas eventueel in.

Het kan zijn dat er schimmel ontstaat op de kaas. Ondanks dat we ook schimmelkazen kennen, is deze schimmel schadelijk voor de gezondheid. Wanneer je de schimmel ruim wegsnijdt (minstens 1 centimeter) is de kaas nog eetbaar. Dit geldt voor harde kazen, zoals Goudse of Edammer. Beschimmelde zachte kazen zoals brie, moet je direct weggooien.

Bekijk ook het filmpje ‘Kaas met schimmel?’ van Hoezo50Kilo. filmpje-onder

 

Reacties