Hoe voorkom je dat je eten weg moet gooien? Nou zo! Corné, kennisspecialist Duurzaam Eten van het Voedingscentrum beantwoordt hier jouw vragen voor Optimaal.

Optimaal

De vraag van Henk de Wit uit Amsterdam: Op hoeveel graden stel ik mijn koelkast in?

De optimale koelkasttemperatuur is 4 °C, bij deze temperatuur bederven producten minder snel en groeien ook ziekteverwekkers veel minder snel. En maakt het uit waar ik mijn producten in de koelkast leg?

De algemene regel is: hoe hoger in de koelkast hoe warmer. De meeste producten bederven sneller bij een hogere temperatuur, omdat bacteriën sneller kunnen uitgroeien. Zet daarom producten die snel bederven, bijvoorbeeld verse vis en vers vlees, op de onderste plank, boven de groentelade. De deur is het minst koud doordat deze regelmatig open gaat. Zorg ook dat er ruimte is achterin de koelkast, zodat de lucht goed kan circuleren.

tip-bovenHet Voedingscentrum heeft een handige koelkastthermometer zodat je makkelijk kunt zien of jouw koelkast goed staat ingesteld.

Reacties