Je eten op de juiste manier bewaren is slim! Producten blijven langer goed en je hoeft minder weg te gooien. Dat is goed voor je portemonnee en het milieu. Het etiket kan je helpen om beter met je eten om te gaan.

Drie basistips om eten slim te bewaren

  1. Ken het verschil tussen THT en TGT. Op de verpakking staat meestal een THT- of TGT-datum. De ‘te gebruiken tot’-datum (TGT) geeft aan tot en met welke datum het voedsel veilig gebruikt mag worden. De ‘ten minste houdbaar tot’-datum geeft aan tot en met welke datum het voedsel de juiste kwaliteit heeft. Producten met een TGT-datum kun je niet meer veilig eten na de datum, producten met een THT-datum nog wel. Controleer wel of het er nog goed uitziet, ruikt en smaakt.
  2. Geen houdbaarheidsdatum? Kijk, ruik en proef. Bij sommige levensmiddelen is een houdbaarheidsdatum niet verplicht, omdat ze minder bederfelijk zijn. Denk aan zout, azijn, suiker, kauwgom, sterk alcoholische dranken en wijn. Maar op vers fruit en groenten staat geen houdbaarheidsdatum. Gebruik je zintuigen. Als het product er goed uitziet en goed ruikt, kan het vaak best een dagje langer mee.
  3. Ken het verschil tussen ’koel ’ en ‘gekoeld’ bewaren. Lees je op het etiket ‘na openen gekoeld bewaren’, bewaar het product dan in de koelkast. De optimale temperatuur van de koelkast is 4°C. Staat er ‘koel en donker bewaren’, dan kan het product het beste koel, donker en droog worden bewaard, bijvoorbeeld in de kelder of in een voorraadkast bij 12-15°C.

Wil je weten hoe je een specifiek product het beste bewaart? Bekijk de Bewaarwijzer.

Reacties