In de hele keten, van boer tot bord, wordt eten verspild. Steeds een beetje maar samen te veel. Neem een kijkje in de keten: wat speelt er? En belangrijk: wat wordt er gedaan om verspilling te voorkomen?

Wie: Bienja Jense
Wat: Verantwoordelijke voedselwerving
Waar: Voedselbank Amsterdam

Welke relatie is er tussen de Voedselbank en het thema voedselverspilling?
De Voedselbank helpt de armste mensen in ons land door hen tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. Om onze klanten een voedselpakket te kunnen geven werken we samen met bedrijven en andere organisaties die voedsel aan ons doneren. Zo zorgen we er samen voor dat armoede wordt tegengegaan, voedselverspilling terugloopt en het milieu minder wordt belast.
 Er is dus een duidelijke link met het thema voedselverspilling.

Dus de Voedselbank toont aan dat er veel minder weggegooid kan worden?
Dat kun je wel zeggen. We krijgen vaak producten gedoneerd die niet meer verkocht worden omdat niet meer wordt voldaan aan de eisen die de leverancier er zelf aan stelt. Meestal zijn dit eisen die cosmetisch van aard zijn of heeft het met het beschikbare volume te maken, maar dus niet zozeer met de kwaliteit van het product zelf. Deze producten “redden” we van de prullenbak. Zo heeft het eten in een voedselpakket misschien een kortere houdbaarheid, een beschadigde verpakking of een design van Pasen terwijl het zomer is, maar kwalitatief zijn de producten nog goed.

Dat geldt ook zeker voor de producten die we van Lidl krijgen. De samenwerking met Lidl is voor de voedselbank erg belangrijk omdat we een structurele toevoer van kwalitatief heel goede AGF krijgen: vorig jaar ontvingen we landelijk circa 400.000 kilo groente en fruit. Het is super dat we met elkaar op deze manier voedselverspilling tegen gaan en de mensen die het heel erg hard nodig hebben helpen.

Gooit de Voedselbank nooit wat weg?
Dat kan ik niet ontkennen. Helaas krijgen we soms producten geleverd waarvan de kwaliteit te wensen over laat. We spreken onze leveranciers daar dan ook op aan. Want het kan natuurlijk niet zo zijn dat zij minder weggooien, maar dat dat indirect via ons wel gebeurt. Gelukkig hebben we vooral heel veel enthousiaste en goede leveranciers die net zo graag als wij iets goeds willen doen en zich daar voor inzetten. Maar in de zomer als het warm is blijft het voor ons soms lastig om de kwaliteit van producten optimaal te bewaken, dan moeten we helaas soms meer weggooien dan verwacht. Het is daarom fijn dat verschillende partijen waar we mee samenwerken ons ook financieel ondersteunen zodat we kunnen investeren in betere opslag en koelingen. Zo hebben we afgelopen jaar een flinke donatie van Lidl-klanten ontvangen dat was ingezameld via het statiegeldsysteem voor PET-flessen.

Heb je zelf nog een goede tip?
Wij werken binnen de Voedselbank met richtlijnen opgesteld door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, hierin staat dat producten zoals rijst, pasta, conserven, koffie thee etc., in ieder geval tot 1 jaar na THT gebruikt kunnen worden. Veel andere producten, zoals muesli, pindakaas, hagelslag, chips, snoep kunnen tot 2 maanden na THT gebruikt worden. Door deze ruimere richtlijnen te hanteren kunnen we met elkaar nog veel meer verspilling tegengaan!

Reacties