Hoe voorkom je dat je eten weg moet gooien? Nou zo! Corné, kennisspecialist Duurzaam Eten van het Voedingscentrum beantwoordt hier jouw vragen voor Optimaal.

Optimaal

De vraag van Celine Degrasso: Ik weet niet altijd van te voren wanneer ik thuis ben om te eten, dat maakt het lastig om een planning te maken voor mijn maaltijden en boodschappen. Hoe voorkom ik dat ik voedsel verspil?

Zorg er juist voor dat je voldoende diepvries- of lang houdbare producten achter de hand hebt. Leg een basisvoorraad aan met bijvoorbeeld rijst, groenten in blik of pot en pasta. Vlees en vis kun je goed invriezen. Een oplossing kan zijn om vaker boodschappen te doen. Gebruik dan wel een boodschappenlijstje, zodat je alleen haalt wat je nodig hebt. Koop verse producten op de dag zelf of in elk geval zo kort mogelijk van tevoren. Voorkom dat je bederfelijke boodschappen in huis haalt waarvan je nog niet weet wanneer je ze op gaat eten. Heb je toch bijvoorbeeld vlees wat bijna over de datum is maar je eet vandaag buiten de deur? Bak het dan kort en vries het daarna in.

Reacties