In de hele keten, van boer tot bord, wordt eten verspild. Steeds een beetje maar samen te veel. Neem een kijkje in de keten: wat speelt er? En belangrijk: wat wordt er gedaan om verspilling te voorkomen?

Wie: Wilbert van den Bosch
Wat: Paprikateler
Waar: Peppers Unlimited, Koekoekspolder IJsselmuiden

Wat vindt u ervan dat er voedsel wordt verspild?
Voedselverspilling is moeilijk uit te leggen als er op grote delen van onze aardbol nog honger is.

Is er binnen de bedrijfsvoering van Peppers Unlimited aandacht voor het thema voedselverspilling?
Natuurlijk is er ook bij ons op het bedrijf aandacht voor voedselverspilling. Uiteindelijk gooien we alleen producten weg die voor menselijke consumptie zijn afgewezen.

Wanneer word een product afgewezen voor menselijke consumptie?
Voedselveiligheid en hygiëne spelen daarbij een belangrijke rol. Het gaat bij ons alleen om paprika’s die van de plant gevallen zijn, of echt kapot zijn, en we vanwege de voedselveiligheid daarom moeten afkeuren. Gelukkig gaat dit maar om een heel klein deel, we hebben het dan over tienden van een procent van de productie.

En alle andere paprika’s gaan dus gewoon zo naar de supermarkt?
Bij ons op het bedrijf werken we met verschillende klasse paprika’s. Zo wordt klasse één geselecteerd voor de supermarkt. Dit zijn paprika’s van de hoogste kwaliteit die je in zijn geheel terug vindt op de groente afdeling. Daarnaast selecteren we klasse twee paprika’s. Dit zijn paprika’s die qua uiterlijk afwijken van klasse één. Deze producten worden niet verspild maar verkopen we meestal aan groente-snijderijen die dit weer verwerken in bijvoorbeeld salades, kant-en-klaar maaltijden of soepen en sauzen. Zo komen ook deze paprika’s in de supermarkt terecht.

Oké, dus er word uiteindelijk maar een heel klein beetje weggegooid?  
Ja dat klopt, we hebben het hier bij ons denk ik over nog minder dan een half procent. Uiteraard is het onze doelstelling om zo min mogelijk weg te moeten gooien. Het is niet alleen zonde van de productie, het kost ons ook gewoon geld.

Wat zijn nog punten die u in de toekomst zou willen/ kunnen aanpakken om verspilling tegen te gaan?
Met juiste rassenkeuzes en klimaatinstellingen, maar ook kwaliteit van het uitgangswater proberen wij als teeltbedrijf zo min mogelijk paprika’s te produceren die we moeten afkeuren voor menselijke consumptie. Daar blijven we in investeren. Met een mooie productie van de hoogste kwaliteit en met een goede opbrengst als resultaat.

Reacties