Producten in de supermarkt komen uit alle hoeken van de wereld: Parmaham uit Italië, sperziebonen uit Kenia of kiwi’s uit Nieuw Zeeland. Op het etiket kun je zien waar het product vandaan komt. Als je het belangrijk vindt om te kiezen voor Nederlandse producten, dan is het etiket een handig hulpmiddel.

Waarom is het goed om te kiezen voor lokale producten? Lokaal geteelde producten zijn vrijwel altijd duurzamer dan producten die van verder weg komen. Dat heeft voornamelijk te maken met het vervoer. Groente, fruit of vlees dat eerst nog kilometers moet afleggen voor het bij jou in de winkel ligt, zorgt voor meer broeikasgassen (CO2) in de lucht. Dat zorgt weer voor milieuschade.

In het seizoen

Handig om te weten: als je kiest voor seizoensgroenten en -fruit ben je vaak ook duurzamer bezig. Dan komen ze namelijk van dichtbij. Hollandse aardbeien of asperges uit Limburg in de lente, kennen we allemaal. Maar er zijn meer voorbeelden. Wist je bijvoorbeeld dat er in de zomer Nederlandse doperwten zijn? En wat te denken van die heerlijke koolsoorten van eigen bodem in de winter?

Hoe milieuvriendelijk eet jij?

Door te letten op de herkomst van een product, help je het milieu. Maar dat is niet het enige. Ook wat en hoeveel je eet, heeft impact. Door bijvoorbeeld minder vlees te eten, zorg je voor veel minder broeikasgassen.

tip-boven

Met de Voedselafdruk van het Voedingscentrum test je hoe duurzaam jij eet en krijg je tips hoe je je voedselafdruk kunt verkleinen.

Reacties