Door: Maarten Kuiper
Gastblogger bij StoereVrouwen

“Alarmerende berichten over leeggeroofde zeeën en bedreigde vissoorten duiken op in de media. De oproep aan de consument om duurzame keuzes te maken. Maar wat is duurzame vis en is er veel keus?

Volgens milieuorganisaties als het Wereld Natuurfonds heeft duurzame wilde vis vooral te maken met het herstel en behoud van het zeeleven en een lage kans op bijvangst. Duurzame kweekvis moet zo min mogelijk afhankelijk zijn van antibiotica en chemicaliën.

De wijze waarop vis gevangen en gekweekt wordt varieert zo erg, dat het lastig is te zeggen wanneer een vis per definitie duurzaam is. Bekijk alleen al de vele manieren waarop supermarktfavoriet zalm op ons bord kan belanden. Hoe word je toch wijs op de vismarkt?

Twee tips bij de inkoop van vis

  • Wees nieuwsgierig. Duurzaam eten begint bij willen weten. Hulpmiddelen zijn de keurmerken MSC (wild) en ASC (kweek). De Viswijzer van Stichting de Noordzee en het WNF geeft het meest uitgebreide inzicht in alle keuzes in het visschap.
  • Verken het aanbod. De top 3 meest gekochte vis in Nederland wordt al jaren gedomineerd door pangasiusfilet, bliktonijn en vissticks. Visjes uit verre landen, terwijl Nederlandse vissers wekelijks hun aanbod aan wal zetten. Koop dus een schol, tong of wijting en volg voedselheld Bart’s Fishtales voor tips wat je met deze vis kan.”

 

Reacties