Wil je duurzamer eten? Eet dan kleine porties vis en trek van de restjes in kop en staart een soepje, zodat er niets verloren gaat. En let op de keurmerken MSC en ASC.

MSC

Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) is een onafhankelijk keurmerk voor duurzame visserij, waarbij zo min mogelijk schade wordt toegebracht aan het leven in zee, en de bijvangst wordt beperkt. MSC let niet op met dierenwelzijn. Wel op verantwoordelijk beheer van de voorraden vis, schaal- en schelpdieren:

  • Behoud van het ecosysteem
  • Goed beheer van visserij-activiteiten
  • Geen overbevissing

ASC

ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council. ASC is vergelijkbaar met het MSC-keurmerk voor wilde vis, maar dan voor kweekvis. Het keurmerk heeft regels over minder antibioticagebruik, duurzamer visvoer en betere arbeidsomstandigheden van het personeel. In het visvoer zit minder vismeel en meer plantaardig voer.

De criteria zijn opgesteld door het Wereld Natuur Fonds, het Initiatief Duurzame Handel, de viskwekers en wetenschappers. Het keurmerk is vooral te vinden op gekweekte vissen uit Zuidoost-Azië.

Reacties