In de hele keten, van boer tot bord, wordt eten verspild. Steeds een beetje maar samen te veel. Neem een kijkje in de keten: wat speelt er? En belangrijk: wat wordt er gedaan om verspilling te voorkomen?

Wie: Barbara Rodenburg
Wat: Goede Vissers
Waar: Eet lokaal ‘t Ailand, Lauwersoog

Wat zijn goede vissers?
Vanuit de gedachte ‘geen goede vis, zonder goede vissers’ is een paar jaar geleden het collectief Goede Vissers opgezet. Deze vissers willen slimmer vissen en alleen grote volwassen vissen vangen met zo weinig mogelijk schade aan bodem, zeemilieu, vogels en zeezoogdieren. Deze vissers willen werken aan een gezonde visserij in een gezonde zee. En een goed gezinsinkomen verdienen met mooie vis, zonder nadelige effecten voor de natuur. Goede Vissers willen bovendien korte transparante ketens ontwikkelen, vanuit de zee tot op het bord. Zo weet de consument hoe zijn vis gevangen is, waar en door wie.

In 2013 heeft Goede Vissers op Duurzame Dinsdag de Lidl Duurzame Voedselprijs gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een goed initiatief om de voedselketen duurzamer te maken.

Wie zijn deze Goede Vissers?
Dat is bijvoorbeeld het vissersechtpaar Geertsema van het Eet Lokaal ‘t Ailand in Lauwersoog. ’t Ailand is een restaurant, proeflokaal en streekwinkel waar je kunt genieten van hun heerlijke zelfgevangen vis.

Wordt er bij ’t Ailand wel eens vis weggegooid?
Bij ’t Ailand wordt alle vangst uit de zee gebruikt. Of het nu de strandkrabbetjes zijn die in de soep gaan of het zeewier dat als knapperig ‘zeechips’ bij de vis wordt geserveerd. En ze verkopen niet alleen bekende en ‘populaire’ vissoorten, bij ’t Ailand staan ook veel soorten op het menu die niet zo bekend zijn, zoals schar, poon en griet.

Komt ook bijvangst goed terecht?
De vissers van Goede Vissers kiezen hun vismethode, de maaswijdte, de vis locatie zorgvuldig om volwassen vis te vangen. Wat betreft bijvangst geldt dat dode vis die aan boord komt goed als voer kan dienen voor aaseters in de zee. Zo eet bijvoorbeeld de Noordzee garnaal zelfs de restjes op de zeebodem. Maar alle soorten vis die aan land komen, worden bij ’t Ailand geserveerd. Dit hoeft natuurlijk niet altijd een hele vis te zijn, het kan ook in de soep of een lekker viskoekje zijn verwerkt.

Dus er is eigenlijk geen ruimte meer voor verbetering?
Ja, zeker wel. We zouden graag meer kilo’s van de minder bekende vissoorten goed benutten, zodat er nog minder verspilling is. Samen zijn we verantwoordelijk voor een gezonde zee. Daarom is eten wat de zee schaft beter dan op bestelling een recept bij elkaar vissen. Dit uitgangspunt hanteren de Goede Vissers, maar dat is nog maar een kleine groep, we zouden dit uitgangspunt eigenlijk allemaal als consument moeten hanteren.

Reacties