Het Vinkje kan helpen gezondere keuzes te maken in de winkel. Je vindt het onder andere op sauzen, soepen, vlees, vis en zuivel. Maar wat wil het Vinkje precies zeggen? En wist je dat er twee verschillende Vinkjes zijn, een groene en een blauwe?Leuk leesvoer

Het Vinkje is een initiatief van Stichting Ik Kies Bewust en is bedoeld om consumenten gemakkelijk een gezondere keuze te laten maken in de supermarkt. Er zijn twee soorten Vinkjes: één met een groene en één met een blauwe cirkel.

Verschil tussen blauw en groen

Het Vinkje met de groene cirkel staat op de gezondere producten uit de Schijf van Vijf, zoals groente, fruit, zuivel en brood. Producten met dit Vinkje bevatten minder verzadigd vet, zout, suiker of juist meer vezels. Voorbeelden zijn: volkorenbrood met minder zout en voldoende vezel, magere kaas met weinig verzadigd vet en vers fruitsap zonder toegevoegd suiker.

Het Vinkje met de blauwe cirkel vind je op producten als soep, snacks en sauzen. Producten met dit Vinkje bevatten bijvoorbeeld minder calorieën, verzadigd vet, suiker of zout dan vergelijkbare producten. Denk bijvoorbeeld aan soep met minder zout of een snack met weinig calorieën.

Zonder Vinkje

Niet alle gezonde of bewuste voedingsmiddelen in de winkel hebben een Vinkje, omdat niet alle producenten van levensmiddelen zich hebben aangesloten bij stichting Ik Kies Bewust. Producten zonder Vinkje kunnen dus ook een gezondere keuze zijn. Op los fruit zoals appels, peren en sinaasappels of aardappelen staat helemaal geen Vinkje. Toch zijn dit altijd goede keuzes.

Wil je producten vergelijken? Vergelijk dan de verschillende voedingswaarden op het etiket. Meer over het Vinkje lees je hier.

Reacties