StoereVrouw: Heleen OudmanHeleen Oudman crop
Heleen Oudman is partner bij StoereVrouwen

“Lekker eten gooien we weg, mede omdat het niet aan de cosmetische eisen voldoet. Heeft een courgette niet de vorm die we gewend zijn? Dan willen we het niet. 5 tot 10% van alle groente en fruit in Nederland is hiervan de pineut.

Opgelucht kunnen we zeggen dat daar langzaam verandering in komt, dankzij initiatieven als Kromkommer, een andere EU-wetgeving en de supermarkten die omslaan.

Heb je zelf een moestuintje? Dan weet je al lang dat de ene wortel de andere niet is. Kromkommer: “Heel logisch, want de natuur maakt geen eenheidsworst. Terwijl de smaak heus hetzelfde is. In dit geval zit schoonheid echt van binnen.”

Toch zijn we vaak te kritisch op het uiterlijk van ons eten en laten we het om die reden liggen. Ook de EU werkte hier aan mee; de wetgeving verbood groente met een ‘afwijkend’ uiterlijk te verkopen. Gelukkig is per 1 juli 2009 het grootste gedeelte van deze norm verzacht. Nu komen verschillende vormen groentes langzaam terug in de schappen.

Wist je dat? Hoewel je de kromme komkommers, tweebeen wortels en kronkelige courgettes niet in de winkel ziet liggen, zijn ze er toch! Gekke groentes en fruit worden namelijk gebruikt in soepen, sauzen, salades en kant en klaar maaltijden. Zo worden producten toch niet verspild, maar lekker opgegeten.”

Change the world shopping!

 

Reacties