Soms hoor je wel eens dat er water wordt toegevoegd aan rauwe kip om het groter te laten lijken of het meer te laten wegen. Dat is niet het geval bij rauw, onbewerkt kippenvlees. Daaraan wordt geen extra water toegevoegd. Aan bewerkt kippenvlees kan het wel zijn toegevoegd en als het zo is, kun je het op de verpakking lezen.

Onbewerkt wil zeggen: niet gemarineerd, gekruid, gemalen, gepaneerd, gerookt of een andere bewerking.

Wat zegt de wet?

Het is in de wet vastgelegd dat aan rauwe, onbewerkte kip niets mag worden toegevoegd, anders mag het geen vlees heten. Als het kippenvlees is bewerkt dan mag er wel water worden toegevoegd. Denk aan gekruide kippenvleugels, kipgehakt of kipnuggets. Diezelfde regel geldt trouwens ook voor andere vleessoorten zoals varkensvlees, rundvlees en lamsvlees. Op het etiket staat dan vaak ‘kipproduct’ of ‘vleesproduct’. Water toevoegen aan vlees gebeurt trouwens lang niet altijd.

Etiket lezen

Hoe kan je zien wanneer er water is toegevoegd aan het bewerkte kippenvlees? Kijk goed op het etiket: bij ingrediënten staat of er water is toegevoegd. Haal jij alles uit het etiket? Lees hier verder voor meer informatie en handige tips.Leuk leesvoer

 

Reacties