Hoe voorkom je dat je eten weg moet gooien? Nou zo! Corné, kennisspecialist Duurzaam Eten van het Voedingscentrum beantwoordt hier jouw vragen voor Optimaal.

OptimaalDe vraagvan van Jennifer Kartopari uit Blaricum: Zijn rauwmelkse kazen veilig om te eten?

Kazen die bereid worden met rauwe melk (in plaats van gepasteuriseerde) kun je beter niet eten als je zwanger bent of een zwakke weerstand hebt. Zachte schimmelkazen worden namelijk vaak in verband gebracht met Listeria. Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. Ook als je de kazen in de koelkast bewaart, zoals we adviseren, kan de Listeria-bacterie groeien. In tegenstelling tot andere bacteriën kan deze namelijk vermeerderen in een koud en vochtig klimaat – zoals de koelkast. Dat is de reden waarom we zwangere vrouwen en mensen met een zwakke weerstand afraden deze kazen te eten: zij zijn kwetsbaarder voor deze bacterie. Bovendien kan de bacterie meer schade toebrengen.

Vooral kaas van rauwe melk die een rijping heeft ondergaan zoals schimmelkazen van rauwe melk zijn riskant. Voorbeelden hiervan ‘Camembert au lait cru’, ‘Reblochon kaas’ en ‘brie de Coulommiers’. Als een kaas gemaakt is van rauwe melk, dan staat dit op het etiket met de term ‘au lait cru’. Kwark, cottage cheese, hüttenkäse en smeerkaas zijn verhit en zijn veilig.

Reacties