Hoe voorkom je dat je eten weg moet gooien? Nou zo! Corné, kennisspecialist Duurzaam Eten van het Voedingscentrum beantwoordt hier jouw vragen voor Optimaal.

OptimaalDe vraag van Michaela de Mooij uit Amersfoort: Gekoeld bewaren of koel bewaren?

Als je “Koel bewaren” op het etiket van een product ziet staan, dan kun je het product het beste koel, donker en droog bewaren. Bijvoorbeeld in de kelder of een koele voorraadkast. De temperatuur moet dan liggen tussen de 15 en 20°C. Het hoeft dus niet in de koelkast. Veel ongeopende producten waarop een Ten minste houdbaar tot (THT)-datum staat zijn buiten de koelkast te bewaren, behalve verse zuivel.

Als op het etiket “Gekoeld bewaren” staat, dan moet het product altijd in de koelkast bewaard worden. In de koelkast groeien micro-organismen zoals bacteriën en schimmels niet zo snel. Bederfelijke producten, zoals rauw vlees, rauwe vis, vleeswaren, zachte kaas en gesneden groente moeten altijd gekoeld worden bewaard. Ook eieren horen in de koelkast.

 

Reacties