Als je een voedselallergie hebt of kookt voor iemand met een voedselallergie, is informatie op het etiket extra belangrijk. Voorop de verpakking zie je immers niet alle ingrediënten die er in een product zitten. Terwijl je van noten, vis, gluten of melk wel veel last kunt krijgen als je allergisch bent.

Op welke informatie kun je letten?

Als je goed kijkt op de ingrediëntenlijst, zie je soms dat bepaalde ingrediënten dikgedrukt zijn. Dat zijn de zogenoemde allergenen. Allergenen kunnen bijvoorbeeld noten of schaal- en schelpdieren zijn, maar ook lactose of gluten. Allergenen zijn verplicht om op het etiket te vermelden, er zijn er 14 benoemd in de wet.

Onverpakte producten

In kantines, restaurants, slagerijen of bakkerijen zijn niet alle producten voorzien van een etiket met daarop de allergenen. Toch moeten ondernemers wel informatie over allergenen in al hun producten geven. Dit kan bijvoorbeeld via een display, een schapkaart of een menukaart, maar het kan ook mondeling. Twijfel je? Vraag er dan altijd naar!

Sporen van…

Soms lees je op een etiket: “Dit product kan sporen bevatten van… (bijvoorbeeld noten).” Het betekent niet dat er ook noten inzitten. Wel kan er sprake zijn van mogelijke kruisbesmetting omdat in dezelfde fabriek ook producten met noten worden gemaakt. Erg belangrijk als je een heel heftige allergie hebt, want ook een kruisbesmetting kan dan ernstige gevolgen hebben.

Leuk leesvoerJe leest meer over wat je aan het etiket hebt bij een voedselallergie in dit artikel van het Voedingscentrum.

Reacties