Door: @LotteSluiter
Lotte is programmamaker OneWorldFoodforThought Lotte December2015

“Je kent dat wel – te veel pasta koken, en verstofte blikken kikkererwten achterin je voorraadkast. De consument gooit grofweg een vijfde van zijn boodschappentas de container in. Wat nu als we die kliekjes zouden delen met elkaar?

‘Foodsharing’: het is een term die hippig aandoet. Toch niet helemaal, want foodsharing bestaat al sinds de mensheid jaagt en verzameld. Voor overleving was je aangewezen op samenwerking, en daar hoorde het delen van voedsel bij (bron). In de tussentijd zijn daar allerlei normen aan waarden op geplakt in verschillende culturen. Een Arubaanse vriendin kijkt vreemd op als ik haar geen hap van mijn slappe bammetje kaas aanbiedt bijvoorbeeld.

Maar die pasta dan, en vergeelde kikkererwten? Er zijn een paar initiatieven waar je terecht kan om je eten te delen. Alles wat nog dicht zit, maar nog best even mee kan zet je op foodsharing.nl. Kook je teveel, deel dan je overgebleven maaltijd via thuisafgehaald.nl. Het mooie aan deze initiatieven is dat je je buren nog eens ontmoet. Een ander initiatief is het GEEF café waar je betaalt wat je kan missen. Uit ervaring blijkt dat mensen die wat meer kunnen betalen dat ook écht doen, en dus zo het bord van hun buurman mede mogelijk maken. Oftewel Foodsharing = caring!”

Over Lotte

Lotte is Programmamaker bij OneWorld. Daarnaast houdt ze erg van koken, toneel spelen en haar geboortestad Groningen. Deze zomer richtte ze samen met haar zus en zwager het bedrijfje Floki Goods op dat producten verkoopt van mensen van wie ze de gezichten, verhalen en de praxis kennen.

Reacties