Gedroogde kruiden en specerijen bewaar je op een koele, droge en donkere plek. Zo blijft de smaak het langste goed. Op kruidenpotjes staat een THT-datum, maar je kunt ze daarna nog zeker een jaar, mits droog en donker bewaren. De kwaliteit kan wel langzaam achteruit gaan.

Voorkom dat verse kruiden verleppen. Bewaar ze in de koelkast, daar zijn ze nog een paar dagen houdbaar. Wikkel ze in een vochtig keukenpapiertje, in een vochtige theedoek of zet ze in een glas water.

Peterselie, munt en bieslook kun je tot 12 maanden in de vriezer bewaren. Daarna verliezen ze smaak en geur. Kruiden met stevige blaadjes, zoals oregano, rozemarijn, munt, salie en tijm zijn geschikt om te drogen. Gedroogde kruiden behouden meer van hun smaak dan ingevroren kruiden. Zelf gedroogde kruiden zijn ongeveer negen tot 12 maanden houdbaar, daarna verliezen ze smaak en geur.tip-onder

Gebruik je sommige kruiden vaak? Dan loont het om een kruidenplantje te kopen. 

 

Kruiden drogen

Zo droog je kruiden in ongeveer 2 weken:

  1. Leg de blaadjes op een schone en droge theedoek.
  2. Keer ze regelmatig om.
  3. Als je ze kunt verkruimelen, zijn ze droog genoeg.
  4. Doe de kruiden in goed afsluitbare potjes en bewaar ze op een droge en donkere plek.

Drogen kan ook op een stuk keukenpapier in de magnetron. Een gemiddelde tijd is 4 minuten op 650 Watt.

Bekijk hieronder hoe je verse kruiden het beste kunt bewaren:

Reacties