Ontdek de veelzijdigheid van appels als ingrediënt bij het koken. Met deze twee recepten kun je lekker variëren en kiezen voor bijvoorbeeld een winters stoofpotje of juist een frisse salade. Zo is er voor ieder wat wils.

Frisse appelsalade met yoghurtdressing2Uit1-Elstar_salade KW46

Voorgerecht
4 personen
Bereidingstijd ca. 20 minuten

Ingrediënten: 1 zakje gemengde sla, 4 appels, 1/2 ananas, 3 stengels bleekselderij, citroensap, 40 g walnoten, (voor de yoghurtdressing:), 4 el yoghurt, 1 el olijfolie, sap van een 1/2 citroen, 2 tl mosterd, 1 tl honing, zout en versgemalen peper.

Halveer de ananas en verwijder de schil, snij de ananas in plakjes van 1 cm, verwijder de harde kern en snij het vruchtvlees in kleine partjes. Was de appels en snij deze in 1/2 cm dikke plakken. Snij de plakken in reepjes en besprenkel met wat citroensap om verkleuren te voorkomen. Snij de bleekselderij in dunne reepjes van ongeveer 4 cm. Rooster in een droge koekenpan de walnoten ongeveer 4 minuten en bestrooi met zout.

Meng alle ingrediënten voor de yoghurtdressing met elkaar en maak op smaak met zout en peper. Verdeel alle ingrediënten voor de salade over vier borden en schep tot slot de dressing erover.

Rundvlees stoofpot met appels2UIt1-Elstar_Rundvlees-stoofpot-KW46l

Hoofdgerecht
4 personen
Bereidingstijd ca. 3,5 uur

Ingrediënten: 750 g sudderlappen, 4 appels, 4 sinaasappels, 8 sjalotjes, tijm, 25 g boter, 2 dl rode wijn, 2 el rode wijn, 2 el appelstroop, 2 el bloem, 2 el gehakte peterselie, zout en versgemalen zwarte peper.

Snij het vlees in blokjes en pel de sjalotjes. Verhit boter in een braadpan en schroei hierin het vlees snel aan, bestrooi met zout en peper. Voeg de sjalotjes bij het vlees en bestrooi met de bloem. Bak het geheel nog ongeveer 2 minuten. Voeg de rode wijn en de tijm toe en eventueel wat water zodat het vlees voldoende vocht heeft. Laat het vlees ongeveer 3 uur op een laag vuurtje zachtjes stoven.

Schil intussen de appels, snij ze in vieren, verwijder het klokhuis en halveer de partjes. Snij de schil van de sinaasappels, zodat het vruchtvlees zichtbaar wordt en snij met een scherp mesje langs de vliezen de partjes eruit. Voeg aan het einde de appels, sinaasappels en de appelstroop toe aan het vlees en laat nog ongeveer 20 minuten meestoven. Bestrooi voor het serveren met gehakte peterselie.

Reacties