Als je weet wat voor eten en drinken je weggooit, dan kun je actie ondernemen om minder voedsel te verspillen. Met een voedseldagboek krijg je inzicht in wat je weggooit en weet je dus waar je de grootste stappen kunt zetten. Uit onderzoek blijkt dat mensen die nauwkeurig bijhouden hoeveel eten ze weggooien, 20 tot 30 procent minder voedsel verspillen.

Probeer het zelf

Hou 14 dagen in een voedseldagboek bij hoeveel eten en drinken je weggooit. Het gaat alleen om eetbaar voedsel, dus niet om snijafval, schillen en botjes. Tel na 14 dagen voor elke categorie op hoeveel je hebt weggegooid. Ga naar het rekenmodel van de Weggooitest van Milieu Centraal en vul daar jouw totaalcijfers in. Dan zie je hoeveel euro je op jaarbasis verspilt door eten weg te gooien. Ook zie je met hoeveel warme maaltijden en hoeveel kilo CO2-uitstoot dit overeenkomt.

Reacties