StoereVrouw: Heleen OudmanOptimaal
Heleen Oudman is partner bij StoereVrouwen

“15% van onze voedselverspilling, komt door de verwarrende term op de verpakking. Vraag jezelf maar eens af: wanneer besluit jij eten in de prullenbak te gooien?

Bij twijfel of een product nog goed is, bekijken we de verpakking in plaats van het product zelf. We vergeten op onze zintuigen te vertrouwen. Dat heeft alles te maken met de term: ‘ten minste houdbaar tot’, oftewel de THT. Dat klinkt zo streng, dat je zou denken dat het strikt informeert wanneer het product bij het afval moet. Terwijl de THT-informatie slechts een richtlijn is over de ondergrens van de houdbaarheid, niet de bovengrens. Het geeft aan wanneer de kwaliteit van een product kán afnemen. Vaak zijn deze producten nog weken, maanden of zelfs jaren na de THT-datum nog hartstikke lekker, mits je ze netjes bewaard.

Weg met die THT verwarring, doe je mee? Laat je stem horen via www.facebook.com/thtwegermee. Meer weten over THT? bekijk de site van Het Voedingscentrum.

De volgende voedingsexperts deden onder anderen mee aan de #THTWegErMee Brainstorm: Toine Timmermans (programmamanager duurzame voedselketens Wageningen UR), Corné van Dooren (kennisspecialist duurzaam eten Voedingscentrum), Lucy van der Helm (directeur SIRE), Felix Wilbrink (culinair journalist De Telegraaf), Iens Boswijk (oprichtster Iens.nl), Wilbert van de Kamp (YouthFoodMovement) en Birgit Kamp (Communications Director Tetra Pak).”

Change the world shopping!

 

Reacties