Op alle etenswaren staat een houdbaarheidsdatum. Deze datum zorgt vaak voor verwarring, waardoor onnodig veel producten worden weggegooid. Dat komt mede doordat er twee soorten houdbaarheidsdata zijn: TGT en THT. Wat is nu precies het verschil tussen deze twee?

TGT-datum

TGT betekent ‘te gebruiken tot’. Deze datum staat op producten die kort houdbaar zijn, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden of verse vruchtensappen. Het is een uiterste consumptiedatum. Vis en vlees(waren) die over datum zijn kun je echt beter niet meer eten.

THT-datum

THT betekent ‘ten minste houdbaar tot’. Deze datum kan op ongekoelde producten zoals conserven en rijst staan, maar ook op gekoelde producten als gebak en zuivel. De fabrikant garandeert dat het product tot ten minste deze datum van goede kwaliteit is. Het product is na die datum meestal nog goed. Zuivel bijvoorbeeld is na de houdbaarheidsdatum niet direct bedorven en andere producten, zoals pasta of rijst zijn zelfs nog jaren eetbaar. Kijk of het er nog goed uit ziet en ruik en proef een beetje.

Minder verspillen = Optimaal genieten

Reacties