Als je wilt eten met meer aandacht voor dierenwelzijn, eerlijke handel of het milieu, waar kun je dan op letten? Je kunt aan een kipfilet zelf bijvoorbeeld niet zien hoe de kip is behandeld, of wat voor invloed de teelt van een bepaalde groente heeft op het milieu. Wat je wel kunt doen is letten op keurmerken op de verpakking.

Een goede hint of je te maken hebt met een duurzaam geproduceerd product is een keurmerk. Er zijn elf keurmerken die het hoogst scoren op de gebieden controle, transparantie en milieu, dierenwelzijn of mens en werk: ASC, Beter Leven keurmerk (2 en 3 sterren), Demeter, EKO, Europees keurmerk voor biologische landbouw, Fairtrade/Max Havelaar, Milieukeur, MSC, Rainforest Alliance, RSPO Certified Sustainable Palm Oil en UTZ. Een officiële instantie controleert of ze zich wel aan de voor dat product geldende regels houden. Als je producten met deze keurmerken koopt, weet je zeker dat er rekening is gehouden met dierenwelzijn en/of eerlijke handel en/of natuur en milieu.

Er zijn in Nederland nog veel meer duurzaamheidskeurmerken in omloop, maar ze zijn niet allemaal officieel geregistreerd. Of je te maken hebt met een keurmerk dat door een officiële instantie wordt gecontroleerd is niet altijd even duidelijk. In deze lijst van het Voedingscentrum zie je een overzicht van alle betrouwbare keurmerken.

Wil je weten of jouw stukje vlees een goed leven heeft gehad? De Boodschappenhulp Dierenwelzijn heeft antwoord op je vragen als je voor het schap staat.tip-boven

Reacties