De termen calorieën, kilojoules en kilocalorieën worden soms op verpakkingen door elkaar gebruikt. Weet jij hoe het zit? Hier lees je wat het is en wat je er mee kunt:

  • kilojoule (kJ) is de officiële term voor de hoeveelheid energie in de voeding, maar veel mensen zijn meer vertrouwd met calorieën. Op verpakkingen staat het daarom (meestal) in zowel ‘kJ’ als ‘kcal’ ofwel kilocalorieën.
  • 1 kilocalorie staat gelijk aan 1000 calorieën. In spreektaal gebruiken veel mensen calorieën, maar hebben het dan eigenlijk over kilocalorieën.
  • Om het makkelijker te maken wordt er bij veel producten aangegeven hoeveel kilocalorieën er per 100 gram in zitten. Nadeel: je moet alsnog berekenen wat het per portie is. Daarom worden steeds vaker de ‘kcal’ per portie aangegeven. Kijk dan wel of de aangegeven portie klopt bij de hoeveelheid die je er zelf van eet.

De aanduiding ‘kcal’ op verpakkingen kun je gebruiken om de hoeveelheid energie in producten met elkaar te vergelijken. Op die manier kun je kiezen voor producten die het makkelijker maken om op gezond gewicht te blijven. Lees hier meer in het artikel van het Voedingscentrum.

Quote_2

Reacties