Door: Helinja Ruiter
Helinja Ruiter is StoereVrouw, veganist, kok, foodie, Young Food Movement-er, gekke Groninger.

Helinja Ruiter“Koken voor je eentje. Het liefst altijd lekker, vers en gevarieerd. En dan ook nog zo min mogelijk verspillen? Dat is een vak apart.

Als veganist eet ik graag vers en altijd zonder pakjes en zakjes. Als ik een kilo wortels, een courgette, paprika, mais en broccoli koop voor mijn tomatensaus, gaat dat niet in een dag op. Wat ik daarom graag doe is denken vanuit groente als basis voor mijn gerechten.

Je ziet veel dezelfde groente terugkomen in verschillende recepten. Thaise curry met broccoli, paprika en mais. Tortilla wraps met maïs, rauwe paprika en kidneybonen. En als je nog groente hebt en het recept vraagt andere groente, kun je altijd de ene vervangen voor de andere. Groenten zijn echt de kameleons van de maaltijd. Ze schikken zich naar zo veel verschillende smaken!

Wat mijn truc dus is, is eerst kijken wat voor groente ik in huis heb. Dan bepaal ik of ik zin heb in aardappels, rijst, pasta of misschien wel wraps. En als laatste hebben we ook een eiwitbron nodig bij de maaltijd. In mijn geval bonen, noten, vegetarische kipstukjes of tofu. Maar natuurlijk valt vis, vlees, kaas en ei ook onder eiwitbronnen. Zo kun je eindeloos variëren zonder te verspillen, zelfs als je alleen eet!”

Reacties