Of het nu mooi zomers weer wordt of niet met deze twee lekkere recepten kan je volop genieten van de appels in je fruitschaal. Wat ga jij proberen?

Hete bliksem gratin

Voorgerecht2Uit1 HeteBliksem kw 22
4 personen
Bereidingstijd ca. 45 minuten

Ingrediënten: 500 g kruimige aardappelen, 500 g knolselderij, 3 uien, 2 el olijfolie, 300 g rundergehakt, 125 g spekreepjes, 2 appels, 40 g boter, zout en peper

Schil de aardappelen en de knolselderij en snij in stukken van gelijke grootte. Kook in 20 minuten gaar. Pel en snipper de uien. Fruit aan in 2 el olijfolie. Voeg het gehakt toe en bak het rul en gaar in 6 minuten. Bestrooi naar smaak met zout en peper. Verdeel het gehaktmengsel over de bodem van een ingevette ovenschaal. Schil 2 appels, snij in parten en verwijder de klokhuizen. Snij de appels in stukjes. Verhit een koekenpan zonder olie, voeg de spekreepjes toe en laat 2 minuten bakken in het eigen vet. Voeg de appelstukjes toe en bak 5 minuten mee.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Giet de stukjes aardappel en knolselderij af en stamp tot een grove puree. Roer het appel-spekmengsel erdoor en voeg naar smaak zout en peper toe. Schep de stamppot op het gehaktmengsel en strijk de bovenkant glad.
Snij 2 appels in parten, verwijder de klokhuizen en snij dan in halve parten. Leg daarna de partjes appel op de stamppot. Leg de boter in klontjes eroverheen. Zet in de oven en bak voor 15 tot 20 minuten tot de appel mooi bruin begint te worden. Serveer het vervolgens direct.

Salade van appel en forel

Hoofdgerecht2UIt1 SaladeAppelForel Kw22
4 personen
Bereidingstijd ca. 20 minuten

Ingrediënten: 2 el kappertjes, 25 g Grana Padano, 2 el witte balsamicoazijn, 2 el mayonaise, 3 el olijfolie, 4 stengels bleekselderij, 250 g wortelen, 250 g spitskool, 2 kroppen mini Romana sla, 100 g verse spinazie, 2 groene appels, Half bosje radijs, 250 g gerookte forel, 10 g bieslook, zout en versgemalen peper.

Maak de dressing door de kappertjes, Grana Padano, witte balsamicoazijn en mayonaise met een staafmixer te pureren. Giet tijdens het pureren de olie erbij. Breng naar wens op smaak met zout en versgemalen peper.
Snij de bleekselderij in dunne plakjes. Schil en rasp de wortelen. Snij de spitskool in dunne reepjes. Meng met de helft van de dressing en laat 10 minuten intrekken. Scheur de Romana sla in grove stukken en verdeel samen met de spinazie en het wortelmengsel over een schaal.

Snij de appels in vier parten, verwijder de klokhuizen en snij in partjes. Verwijder de loven van de radijsjes en snij in dunne plakjes. Schik op de salade. Pluk de forel los met een vork en verdeel over de salade samen met de rest van de dressing. Knip de bieslook over de salade en serveer eventueel met warm brood.
Maak van ieder maal een Optimaal

Reacties