Waar bewaar je het beste je groente en fruit?

Wist je dat je appels 3 weken langer kunt bewaren als je ze in de koelkast legt? Tomaat, paprika, aubergine en komkommer moeten juist niet in de koelkast. Deze vruchtgroenten hebben last van zogenaamd koudebederf. Als je ze bij een temperatuur van 4 graden bewaart, gaan de cellen kapot, verliezen ze vocht en zijn ze gevoelig voor rotten. Dat geldt ook voor citroen, avocado en banaan.

Handig hulpje

Maar hoe onthoud je die lijstjes? Als je volle boodschappentassen staat uit te laden, kan de ‘Ja-Nee Koelkaststicker’ je helpen. Op de sticker zie je in een oogopslag waar je 12 veelgebruikte producten het beste bewaart. Voedsel langer goed houden, helpt tegen verspilling van voedsel, want je gooit het minder snel weg.

1,2 miljoen stickers

De Ja-Nee Koelkaststicker past op de groentelade in je koelkast of op de deur van je koelkast, is statisch dus gemakkelijk te verplaatsen. De sticker is verkrijgbaar via de webshop van het Voedingscentrum, tegen verzendkosten.

Andere soorten groente en fruit

Kiwi’s of peren bewaar je het langste in de koelkast, maar als je ze nog een paar dagen wil laten narijpen kun je ze beter op de fruitschaal leggen. Gesneden fruit leg je in een afgesloten trommel of zak in de koelkast, net als gesneden groenten.

Kelder

Producten zoals winterpeen, knolselderij en andere groenten die buiten de koelkast horen, bewaar je het beste op een koele, droge en liefst donkere plaats. Koel is ongeveer 10° tot 15°C. Veel oude huizen hebben nog een kelder. Als je die niet hebt, kun je denken aan een bijkeuken, garage, berging, trapkast of gangkast: onverwarmde en afgesloten ruimtes, die zich op of in de grond bevinden.

Leuk leesvoerWil je meer weten? Hier lees je meer over het bewaren van eten!

 

 

Reacties