Eet je vanavond vlees met groente of groente met misschien vlees? Milieu Centraal hield in juni een campagne om de mindset van mensen te veranderen van ‘ik eet vanavond vlees met groente’, naar ‘ik eet vanavond groente met eventueel vlees’. Chefs en foodies werkten daarin mee om groente de hoofdrol te geven. De chefs maakten recepten met groente in de hoofdrol. Vlees of vis zijn hooguit een smaakmaker. Met elke week een andere milieuvriendelijke groente in de spotlight, zoals bloemkool, koolrabi, spinazie en tuinboontjes. Groente belast het klimaat minder dan vlees. Dus als je meer groente eet en minder vlees, levert dat klimaatwinst op.

Een gemiddelde maaltijd van Nederlanders bestaat voor 70% uit groenten en aardappel (of pasta, en andere graanproducten) en 30%  uit vlees. Met een kleine verschuiving in deze samenstelling, namelijk 10% meer groenten en 10% minder vlees, kan al veel klimaatwinst worden gemaakt. Als een huishouden de hele week zou eten op basis van op basis van 80% groente + aardappels (of pasta, en andere graanproducten) en 20% vlees, kan een huishouden van 2 personen 670 kg CO2 per jaar besparen. In de eerste week van de campagne stond koolrabi centraal. Chef kok Bas Cloo (ambassadeur voor Dutch Cuisine) maakte recepten met koolrabi. Check deze recepten op www.groentenindehoofdrol.nl.

Reacties