Milieu Centraal hield de hele maand juni 2016 een campagne om de mindset van mensen te veranderen van ‘ik eet vanavond vlees met groente’, naar ‘ik eet vanavond groente met eventueel vlees’. Chefs en foodies werkten mee om groente de hoofdrol te geven. Culinaire blogger Linda Peek (www.lekkeretenmetlinda.nl) maakte lekkere recepten waarin spinazie de hoofdrol heeft. Wat dacht je bijvoorbeeld van spinazie stamppot met een tomatensalade?

Recept

  • Schil 1 kg aardappelen en snijd in stukken.
  • Kook de aardappelen in 15 minuten gaar.
  • Giet af en 
stamp tot een puree.
  • Breng op smaak met een scheutje hete melk, klontje boter, beetje zout, peper en nootmuskaat. Zout past niet binnen de Nieuwe Schijf van Vijf, dat kun je beter zo min mogelijk gebruiken.
  • Voeg 600 gram verse spinazie toe aan de pan.
  • Roer goed door elkaar en verwarm zo’n 5 minuten op een laag vuur, zodat de spinazie iets slinkt.
  • Snijd 4 lente uitjes en 4 zongedroogde tomaatjes in stukjes, 40 gram zwarte olijven in ringetjes en 200 gram gerookte kipfilet in reepjes.
  • Verdeel de spinazie stamppot over 4 borden en strooi de lente ui, tomaatjes, olijven en kipfilet erover.

Serveer er een zomerse tomatensalade bij.

  • Snijd 6 rijpe tomaten in stukjes, snipper een sjalotje fijn en hak 2 eetlepels muntblaadjes grof.
  • Maak een dressing van 3 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel citroensap.
  • Hussel alle ingrediënten goed door elkaar.

tip-boven

Ook lekker met 1 eetlepel geroosterde pijnboompitten!

 

Kijk voor meer spinazie recepten op www.groentenindehoofdrol.nl.

Reacties