In de hele keten, van boer tot bord, wordt eten verspild. Steeds een beetje maar samen te veel. Neem een kijkje in de keten: wat speelt er? En belangrijk: wat wordt er gedaan om verspilling te voorkomen?

Van LoonProduct: Vlees
Wie: Roland van Loon
Wat: Directeur Kwaliteit en Duurzaamheid
Waar: Van Loon Vlees in Best

Is er binnen de bedrijfsvoering van Van Loon aandacht voor het thema voedselverspilling?
Van Loon Vlees maakt als familiebedrijf deel uit van de samenleving. En vanuit die rol voelen wij ons ook medeverantwoordelijk voor en betrokken bij de wereld van morgen. Wij streven daarom naar een zo verantwoord mogelijke productie van vlees en daar hoort aandacht voor het zo min mogelijk weggooien van voedsel zeker bij.

Worden er producten weggegooid en zo ja waarom?
Tijdens het productieproces worden alle delen van bijvoorbeeld een varken of rund zo goed mogelijk benut, maar er blijft nog wel wat over. Het gaat dan om oneetbare delen zoals bot maar ook om vleesdelen die qua vorm niet aan de gewenste maat voldoen om te verkopen. Als we karbonades slicen, dan zit er aan het begin en aan het eind van de karbonadestreng een “kop” en een “kont”. Deze kunnen niet als karbonade verkocht worden vanwege de vorm. Maar dan proberen we natuurlijk wel om een “tweede” bestemming te vinden. We vinden het zonde om een goed product weg te gooien en vlees is bovendien een duur product. Zo snijden we van de overgebleven karbonadestreng handmatig het vlees van de botjes en dat wordt dan direct verwerkt in bijvoorbeeld een gehaktreceptuur.

Kunt u nog een voorbeeld geven?
Voor speklapjes gebruiken we bijvoorbeeld een vaste maat buiken, dit is het technisch deel waar speklapjes van gesliced worden, om zo uniform mogelijke speklapjes te kunnen slicen. De delen die niet aan de specificatie voldoen, omdat ze bijvoorbeeld te dun of te klein zijn, kunnen we gebruiken voor gegaarde speklapjes of voor de speklapjes rond de slavinken. Op deze manier wordt het vlees toch optimaal verwaard.

Dit klinkt alsof er eigenlijk niets over blijft en niets wordt verspild?
Nee, zo ver zijn we helaas nog niet. Er blijft een reststroom over, dat noemen we categorie 3 materiaal. Dit materiaal wordt vergist in een biogasinstallatie. De hoeveelheid categorie 3 materiaal is een vaste KPI binnen onze bedrijfsvoering en wordt wekelijks gemonitord. Want meten is weten en de basis om verbeteringen door te voeren. Ook hebben we een overeenkomst met de Voedselbank in Best en Eindhoven die we van producten voorzien.

Waar werken jullie momenteel aan om die KPI verder te verbeteren?
Wij sturen continu aan op een optimaal productieproces met minimale reststromen. Zo zijn we voortdurend bezig om het vlees zo vers mogelijk te verwerken en te verpakken. Vacuüm verpakken is hierbij een interessante optie, vlees blijft dan langer vers en behoudt goed zijn kleur, smaak en structuur.

Koop vlees als laatste boodschap en neem het bij voorkeur in een koeltas mee naar huis. Thuis bewaar je vlees in de koelkast of vriezer.tip-boven

Reacties