Door: Thomas Luttikhold

Thomas Luttikhold is spreker en adviseur met betrekking tot voedselverspilling.

Jarenlang heeft Thomas zich als keukenmedewerker geërgerd aan het weggooien van goed voedsel. Uit aversie tegen het probleem besloot hij er wat aan doen. Nu zet hij zich als ‘waste watcher’ in om voedselverspilling tegen te gaan in de professionele horeca.

Wastewatcher Thomas heeft een tip voor overrijpe appels

“Als appels overrijp zijn tast dit de structuur van de appel aan, waardoor consumenten het vaak niet zo lekker meer vinden en uiteindelijk weggooien. Alleen in het rijpingsproces creëert de appel meer natuurlijke suikers, wat ook betekent dat de appel meer smaak krijgt. Het is zonde om dit weg te gooien.”
filmpje-onder

 

Tip appelsapijsklontjes

Voor deze tip heb je het volgende nodig: twee appels, een mixer, een bolzeef en een ijsklontjeszak (ijsklontjesbak). Snij de appels met kroos klein en doe deze vervolgens in de mixer. Pureer de appels mooi glad. Zeef dit mengsel vervolgens met een bolzeef. Je zal merken dat het mengsel te dik is om door de zeef te gaan. Gebruik daarom een lepel om de puree aan te duwen, zodat je zoveel mogelijk vocht en sap uit de puree haalt. Het sap doe je in een ijsklontjeszak (of een ijsklontjesbak) en laat je bevriezen in de vriezer. Uiteindelijk kun je de ijsblokjes in een glas met water doen, waarna je een heerlijke zoete, koude en smaakvol drankje krijgt.

Reacties