In de hele keten, van boer tot bord, wordt eten verspild. Steeds een beetje maar samen te veel. Neem een kijkje in de keten: wat speelt er? En belangrijk: wat wordt er gedaan om verspilling te voorkomen?

Wie: Sytze van Stempvoortquote-sytze-in-het-midden
Wat: Oprichter Peelpioneers
Waar: Amsterdam

Hoe komt het dat jij alles weet over citrusschillen?
Als scheikunde student heb ik een half jaar stage gelopen in het Verenigd Koninkrijk. Hier deed ik onderzoek naar de verschillende mogelijkheden om de schillen van citrusvruchten opnieuw te gebruiken. Citrusvruchten, zoals sinaasappels en citroenen, zijn de meest geteelde vruchten ter wereld. Deze vruchten worden van buiten Europa naar Nederland verscheept, omdat veel consumenten vers sinaasappelsap lekker vinden. Na het persen blijven de schillen over en die worden op dit moment vaak weggegooid en verbrand of vergist. Jaarlijks wordt er in Nederland ruim 250 miljoen citrusschillen weggegooid! Hartstikke zonde, want er zijn allerlei mooie producten die je kan maken met deze schillen.

Waar kunnen deze schillen nog voor gebruikt worden?
Je kunt de citrusschillen voor veel verschillende dingen gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld uit de schil etherische oliën halen. Deze oliën bevatten geurcomponenten die gebruikt kunnen worden in schoonmaakmiddelen en bijvoorbeeld cosmetische producten. Maar deze oliën kunnen ook gebruikt worden om frisdranken van te maken zoals sinas. Daarnaast is de structuur van de schil ook zo gemaakt dat er goed papier of karton van gemaakt kan worden. Als laatste kun je nog de stof pectine uit de schil halen, dit wordt weer vaak gebruikt voor het maken van voedselproducten.

En toen kwam je terug naar Nederland?
Ja, toen ik terug was in Nederland ben ik met verschillende bedrijven in de keten gaan praten. Tegelijkertijd heb ik het bedrijf Peelpioneers opgezet. Met Peelpioneers halen wij namelijk de waardevolle stoffen uit deze schillen en zetten wij deze om in grondstoffen voor nieuwe producten. Dit doe ik natuurlijk niet alleen, maar samen met mijn team: Bas van Wieringen en Lindy Hensen. Met z’n drieën vormen wij de Peelpioneers.

Hoe is Lidl met jullie in contact gekomen?
We hadden ons ingeschreven voor de Duurzame Dinsdag prijs. Deze prijs wordt jaarlijks in september uitgereikt en er zijn verschillende categorieën. Wij deden mee aan de Voedselprijs en deze prijs wordt door Lidl aangeboden. In 2016 wonnen wij de prijs! Sindsdien heb ik regelmatig contact met de duurzaamheidsafdeling van Lidl en kijken we naar mogelijkheden wat Peelpioneers samen met Lidl kan doen. Door Lidl zijn we bijvoorbeeld in contact gekomen met hun leverancier van sappen, Fruity King, en kijken we of we aan de slag kunnen met de schillen van het sinaasappelsap van Lidl. Zo zou het mooi zijn als we het pulp van de schillen kunnen gebruiken voor de kartonnen kapjes om de flessen verse sinaasappelsap van de Lidl!

Wat is nu de volgende stap?
We hebben zojuist een pilot met de NS afgrond. De schillen van Amsterdam Centraal kwamen bij ons binnen en wij verwerkten deze tot nieuwe grondstoffen. In 2018 gaan we van start met een commerciële fabriek. In deze fabriek kunnen we wekelijks wel 200.000 kilo schillen verwerken. De schillen die we verwerken kunnen we samen met partners omzetten tot eindproducten. Zo zetten we afval om tot grondstof!

Reacties